Nya ledlampan ska räcka i 20 år

Det spanska startup företaget Iwop står bakom en ny typ av led lampa som är modulär – och beräknas kunna lysa i uppemot tjugo år. Nu hoppas man att svenskarna ska få upp ögonen för deras teknik.

Led-tekniken fantastisk på många sätt och vis och anses vara mer miljövänlig eftersom lamporna drar avsevärt mycket mindre energi än andra ljuskällor. Men en undersökning som genomförts på uppdrag av Energimyndigheten visar att många av dagens led-lampor innehåller miljöfarliga metaller, vilket gör att teknikens miljövänlighet har ifrågasatts.

Det nystartade spanska företaget Iwop har tagit fram en ny sorts lampa som man själva anser vara nästa steg steg i utvecklingen av led tekniken. Det är just två saker som är intressanta med deras uppfinning: Dels är den modulär – vilket innebär att du kan byta ut vissa delar i den som gått sönder eller om man på sikt vill ersätta gamla komponenter med nyare, modernare.

Majoriteten av led lamporna som produceras i dag har en livslängd på cirka 15 000 – 25 000 timmar. Med hjälp av den värmereducerande design som Iwop tagit fram, räknar företaget med att deras lampa ska kunna lysa i ca 86 000 timmar – vilket enligt deras beräkningar innebär en livslängd på drygt otroliga 20 år, om lampan används tio timmar om dagen. Tekniken har utvecklats under ett och halv år, och lamporna har testats hos certifieringsinstituten Tüv och Applus i länderna Tyskland och Spanien.

– Hållbarhet är en viktig del av vår filosofi. Ett av våra mål är att minska avfallet av till exempel aluminium, och i stället inspirera till ett ökat återanvändande bland konsumenterna, säger Eduard Alentorn, ingenjör och investerare i Iwop.

Iwop är på besök i Stockholm för att introducera sin teknik på den svenska marknaden. Enligt det spanska företagets undersökningar är svenskar nämligen betydligt mer mottagliga och och öppensinnade för ny miljövänlig teknik är invånare i andra länder.

– Vi har svårt att få spridning på produkten i Spanien på grund av den mentalitet som råder där. De flesta spanjorer är mest intresserade av att köpa det som är billigt. Vår lampa är inte billig, men vi räknar med att återbetalningstiden inte ligger på mer än ett år, säger Miquel Vila, teknisk chef på Iwop.

– Att lampan är modulär innebär att det är möjligt att byta ut delarna allt eftersom och uppdatera den ifall det kommer ny teknik, säger svenska Chalmersstudenten Julia Asplund, som jobbar tillsammans med Iwop.

Lampan imponerar genom att ge ifrån sig ett riktigt kraftfullt ljus: Med en effekt på 3,5 watt lyser lampan i omkring 500 lumen. Skenet är dock aningen blåaktigt och kallt – en ljustyp som svenskar oftast inte är helt förtjusta i.

– Intressant. Ljusstyrkan i den här lampan ligger på 3000 kelvin, eftersom det efterfrågas i Spanien. Men det går enkelt att justera, och handlar egentligen bara om vilken sorts diodrer vi väljer att använda, säger Eduard Alentorn.

Iwop har nyligen dragit igång försäljningen av sin första produkt, men säger att den modulära tekniken och värmereducerande teknologi man har utvecklat också skulle kunna användas till att ta fram andra sorters belysning, exempelvis dimbara lampor och sådana med sockel anpassad till spotlights.

– Vårt slutgiltiga målsättning är att få ett sådant genomslag att vi med samma filosofi kan ta över leveranserna till gatubelysning och annan allmän belysning i europeiska städer. Den typen av belysning gör av med stora mängder energi i dag, Där kan vi göra en stor skillnad, säger Eduard Alentorn.